L’ONZENA PLAGA de Victoria Szpunberg

Una parella, que no es pot separar per qüestions econòmiques, intenta mantenir una aparença de normalitat fins que un element tòxic surt a la llum i revela la podridura de la seva quotidianitat més íntima.
Aquesta obra no vol parlar de la parella, sinó de com l’estructura mercantil ho destrueix tot. Quan arriba l’onzena plaga, no et queda més remei que tancar bé les persianes, posar-te el Messies de Händel i cridar ben fort.

L’autora anglesa Sarah Kane comença la seva obra Psicosis 4.48 amb unes frases inquietants que sovint em venen al cap:

(Silenci llarg) —Però tens amics (silenci llarg) —Tens molts amics. — Què ofereixes als teus amics perquè et donin tant de suport? (silenci llarg) —Què ofereixes als teus amics perquè et donin tant de suport? (silenci llarg) —Què ofereixes?

Aquest conjunt de rèpliques es repeteixen en un altre moment del text, la seva última “confessió” enforma de poema dramàtic que va escriure abans de suïcidar-se. El brot psicòtic que expressa Kane en la seva peça no es queda en la transmissió d’una experiència personal, sinó que transcendeix en una experiència social i col·lectiva, en la qual tots ens podem sentir representats d’alguna manera.

L’ONZENA PLAGA té alguna cosa a veure amb aquestes rèpliques, amb el fet que fins i tot l’oferta més íntima necessita sempre una demanda. Té a veure amb el preu que posem a les relacions personals, amb la idea del valor com a càlcul intercanviable i amb la manera com el sistema mercantil ha envaït les relacions més íntimes. La llei implacable del mercat, com una nova plaga que es globalitza. Al text bíblic, la desena plaga –la mort dels primogènits– és la més dura. Però com a dolor irreparable, es conté en el marc de la família, la famosa “cèl·lula social” que sosté la societat sencera. Sembla que en la nostra actualitat, aquesta cèl·lula ha entrat en una crisi ontològica irreversible, les formes tradicionals semblen enfonsar-se, les sòlides estructures són rosegades per un exèrcit de rates. Al Captiveri, l’últim gran càstig va convèncer el Faraó que el poble esclau obtingués la llibertat. Què hem d’oferir avui, i a
qui, per obtenir-la?

Tornant a la implacable Sarah Kane: “Què ofereixes als teus amics perquè et donin tant de suport?”.

Suggestivament, no sé gaire per què tot i que ho intueixo, la forma que ha adoptat L’ONZENA PLAGA s’acosta més al teatre canònic: una història, una forma dramàtica progressiva, diàlegs, personatges… I fins i tot el sentit de l’humor! Com si es donés un últim intent desesperat i grotesc d’agafar-se a uns pilars antics que estan a punt de trencar-se, potser aquesta és una manera de contrastar encara més la història amb el present, i de mostrar la melangia per unes estructures que “oferien” seguretat.

Victoria Szpunberg

Fitxa tècnica

Direcció: David Selvas
Intèrprets: Laura Aubert|Javier Beltrán|Paula Blanco|Pol López|Mima Riera|Manel Sans|David Selvas|David Verdaguer|Samuel Viyuela
Escenografia i vestuari: Jose Novoa
Il·luminació: Raimon Rius
Disseny de so: Mar Orfila
Caracterizació: Paula Ayuso
Meritori d’escenografia: Marc Salicrú
Producció executiva:La Brutal
Coproducció: Teatre Lliure i La BrutalMontjuïc / Espai Lliure – del 4 al 21 de juny / Temporada 2014 – 2015

Laura Aubert

Javier Beltrán

Paula Blanco

Pol López

Mima Riera

Manel Sans

David Selvas

David Verdaguer

Samuel Viyuela